Jézus megkeresztelése: a magyar kapcsolat

Infostart
2007. június 19. 06:30
Szerdán szenteli fel a terézvárosi katolikus plébános azt a magyar nyelvű emléktáblát, amely a Jordán folyó izraeli részén Jézus megkeresztelésének állít emléket.

A világ többtucat nyelvén idézett bibliai szöveg között központi helyen lesz az a Márk evangéliumából származó idézet, amelyet egy Jeruzsálemben élő örmény rótt fel egy égetett kerámia lapra.

A Szentföldön szokássá vált, hogy azon bibliai eseményeket, amelyek az adott helyeken történtek, a Bibliából vett idézettel egy-egy templomnak vagy egy szent helynek a falaira felírják különböző nyelveken.

Így történt ez a Jordán folyó mellett is, ahol kétezer évvel ezelőtt János megkeresztelte Jézust.

A folyó izraeli részen többtucat nyelven (egyebek mellett kínaiul, csehül, oroszul, észtül, koreaiul, románul) szerepel már az az idézet, amelyet Márk evangéliumából vettek át.

A terézvárosi katolikus plébános szerint akkor "fedezték fel" ezt a lehetőséget, amikor egy zarándoklat alkalmával ott jártak.

Horváth Zoltán az InfoRádiónak elmondta, hogy tavasszal a helyi irodában érdeklődtek afelől, miként lehetne magyar nyelven is megjeleníteni a szent szöveget.

Megtudták, hogy a táblák égetett kerámiából készülnek, amelyet egy jeruzsálemi örmény származású keramikus készít.

A plébános elmondta: elmentek Jeruzsálembe és megrendelték a keramikusnál a táblát.


A Jordán (Fotó: Németh Zoltán)

Az a zarándokcsoport, amely a nagyböjt idején idén márciusban ott járt, elhatározta, hogy a budaörsi és a terézvárosi plébánia hívei összegyűjtik azt a 3.200 dollárt, amelybe a tábla felállítása kerül. Az összeget két hét alatt sikerült előteremteni.

Az emléktábla felállításában nagy segítséget nyújtott Simon Szegáli magyar származású izraeli állampolgár, aki az InfoRádió munkatársának elmesélte, hogy az ékezetek miatt többször kellett korrigáltatnia a feliratot.

A magyar nyelvű égetett kerámialapot szerdán szenteli fel Horváth Zoltán, Budapest-Tervézváros katolikus plébánosa.

Az eseményen jelen lesz Magyarország Izraelbe és a Palesztin hatóság területére akkreditált nagykövete is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást