Németországban is egyre több gondot okoz a kánikula

Infostart
2007. június 18. 19:03
A hőség Németországban is problémát okoz a gyenge egészségű, főleg idős emberek számára. Azonban a hőséggel kapcsolatban egyetlen közismert fogalom létezik, mégpedig az iskolai hőségszünet, amelynek elrendelése a tanintézeti igazgatóktól függ. Minden más közintézményi intézkedés, egyelőre még egyéni elbírálástól függ.

Az iskolákban a bűvös szám a 33 fok, ugyanis erre hivatkozva kérhetik a tanulók a Hitzefrei, azaz hőségszünet elrendelését, ami nem jelent mást, mint hogy a diákokat a nagy melegben hazaküldik.

Mindennek azonban némi pikantériát kölcsönöz, hogy a korszerű iskolaépületek nagy részét klímaberendezéssel látták el, míg a lakások hűtésére alig van lehetőség.

A kórházak nagy részét és a nemrég épült szeretetotthonokat is felszerelték légkondicionáló készülékkel, úgyhogy a betegek és az intézményesen ápolt idős személyek zöme kevésbé szenved a hőségtől.

Viszont nincs egységes intézkedés arra az esetre, ha hőgutától tartó öregek, vagy hajléktalanok keresnek menedéket klimatizált közintézményekben.

Például a müncheni városi tanács vezetősége csupán ajánlja a fennhatósága alá tartozó léghűtéses középületek portáinak, hogy hosszan tartó rendkívüli meleg esetén a félfogadás idején, tegyék lehetővé a rászorulók számára legalább az átmeneti tartózkodást, a záróra előtt azonban ezen túl is mindenkit távozásra szólítanak fel.

Eddig csak a Zöldpárt vetette fel a hőségriadó témáját, de konkrét javaslat formájában a témát még ők sem fogalmazták meg.

A cégek, bevásárlóközpontok vagy gyárak esetében ismeretlen fogalom a hőségriadó, ugyanis az ilyen célra készült épületek jó része már rendelkezik hőszabályozó berendezéssel.

Így a nagy meleggel küzdő nyugdíjasok vagy hajléktalanok számára sok esetben éppen a modern bevásárló központok hűvös folyosói szolgálhatnak ideig-óráig felüdüléssel, mert nagyrészüket éjfél után tisztántartási okból hajnalig bezárják, következésképpen az éjjeli hűsölőket könyörtelenül távozásra szólítják fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást