Kémtörténet: drámai szökés a Szovjetunióból

Infostart
2007. június 18. 19:50
A brit uralkodó évente kétszer oszt címeket, rangokat és kitüntetéseket. Január 1-jén valamint június 16-án, a születésnapján. A hosszú kitüntetési listán keveseknek tűnt fel, hogy a Szent György és Szent Mihály rend lovagja lett a legendás kettős ügynök, a hajdani orosz KGB ezredes, Oleg Gordievsky.

Több száz nevet tartalmaz a kitüntetettek jegyzéke, így kevesen vették észre, hogy a Szent György és Szent Mihály rend lovagja lett Oleg Gordievsky.

Õ hajdan, még a szovjet időkben, a KGB ügynöke lett, ezredesi rangra emelkedett és 1963 után, diplomatának álcázva, Dániában kezdte meg működését.

Ott egyrészt a nyugati világ szabadságával és jólétével szembesült, másrészt felháborította, hogy szovjet vezetéssel a Varsói Szerződés több tagállama katonai erővel törte le a csehszlovák szabadságtörekvéseket.

Elégedetlenségét kiszimatolta a brit titkosszolgálat, és csendben beszervezte kettősügynöknek.

1982-ben Gordievskyt Moszkva Londonba osztotta be rezidens irodavezetőnek, ám egy amerikai kettősügynök jelentése folytán felettesei előtt gyanússá vált.

Hazarendelték, ügyével hosszasan foglalkoztak, keresték, miként bizonyíthatnák rá, hogy árulást követett el. Ekkor az MI 6 brit kémszolgálat elhatározta, hogy kimenti Gordievskyt a Szovjetunióból.

Arra kérték, hogy minden reggel rendszeresen kocogjon, és amikor ez a hajnali futkározás már rutinná vált, felugrott a finn határ felé tartó vonatra.

A határ előtt brit diplomáciai autó várta, ez vitte át Finnországba, majd Norvégiából repült Londonba.

Több leleplező könyvet írt a KGB-ről és a szovjet kémkedésről, ma is sokat foglalkoztatott szakértője e témának.

A britek úgy érzik, hálával tartoznak a jövőre hetvenéves Oleg Gordievskynek, ezért kapta most a magas kitüntetést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást