Magatehetetlen embereket gyilkolt a kegyetlen ápoló

Infostart
2007. június 14. 11:17
Több mint negyven gyilkossági kísérlet szárad a tavaly letartóztatott cseh kórházi gyilkos lelkén - derült ki a bűncselekmények elkövetésével megvádolt Petr Zelenka jegyzetfüzetéből. Az ápoló a nyomozás szerint előre megfontolt szándékkal végzett magatehetetlen emberekkel a kórházban. Az esetet a cseh bűnügyi történet egyik legsúlyosabb bűncselekményének tartják a rendőrök.

A 31 éves Petr Zelenka ápoló volt a délkelet-csehországi Havlickuv Brod-i városi kórházban, ahol 2006 májusa és szeptembere között 43 gyilkosságot, illetve gyilkossági kísérletet követett el.

A férfira eddig kilenc gyilkosságot és nyolc gyilkossági kísérletet bizonyítottak rá, míg a további ügyek vizsgálata még nem fejeződött be.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a férfi előre megfontolt szándékkal végzett magatehetetlen emberekkel a kórházban. A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek a kórház intenzív osztályán, ahol ápolóként dolgozott.

A tettes nagy adagban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióban, amivel súlyos vérzéseket, majd halált okozott. Az áldozatok 56 és 76 év közöttiek voltak, és a férfi is beismerte a gyilkosságokat.

A Zelenka által vezetett jegyzetekből kiderül, hogy összesen 43 esetben adott be kórházi betegeknek véralvadást gátló, belső vérzést kiváltó Heparin nevű gyógyszert, hogy azok meghaljanak - közölte a napokban a cseh Nova kereskedelmi televízió. A jegyzetek felfedezését a vádlott védőügyvédje is megerősítette.

Pavel Buzga államügyész szerint Zelenka jegyzeteiben mindig megjelölte azokat a pácienseket, akiknek Heparint adott be, majd kereszttel jelezte, ha az illető a gyógyszer hatásának következtében meghalt.

Zelenkát pszichológusok is megvizsgálták, és megállapították, hogy valószínűleg teljesen tudatosan gyilkolt.

A rendőrség és az ügyészség azzal számol, hogy az ügyet az ősz folyamán le tudja zárni, és át tudja adni a bíróságoknak. Amennyiben a bíróság Zelenkát bűnösnek találja a cseh bűnügyi történet egyik legsúlyosabb bűncselekményében, valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetés vár rá.

Az ápoló hat évig dolgozott a kórházban, felettesei szerint a legjobb munkatársak közé tartozott, aktív és munkaszerető volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást