Példátlan botrány Hollywoodban

Infostart
2007. június 12. 16:03
Az amerikai kormány pert indított a Universal filmstúdió ellen, amiért az elbocsájtott egy színesbőrű rendezőasszisztenst - gyaníthatóan származása miatt. Ez az első komoly diszkriminációs per egy nagy stúdió ellen. Hollywoodi benfenntesek szerint a nagy hatalmú producerek idáig a szőnyeg alá söpörték a problémát.

Frank Davis többek között a Halálosabb iramban című autós film alkotógárdájában dolgozott. Most kompenzációt követel egy Los Angeles-i bíróságtól, amiért elbocsájtották.

Az amerikai munkahelyi esélyegyenlőségi bizottság szerint nyilvánvaló diszkrimináció történt, amikor a szinesbőrű Davist egy fehér rendezőasszisztensre cserélték le.

Történelem helyett feketelista

Frank Davis - a szintén fekete - John Singleton rendezővel dolgozott együtt a filmen és úgy érezte: történelmet írnak, hiszen eddig ilyesmi nem fordult elő Hollywoodban. Néhány hét után azonban mindenféle indoklás nélkül felmondtak neki.

Még azt is állítja,- és a kifejezés keserűen irónikus - hogy a Universal stúdió megfenyegette: feketelistára teszik, ha jogi útra tereli a vitát.

Félnek a dolgozók?

A Los Angeles Times megjegyzi, hogy a "magába zárkózó filmipar nem szívesen enged betekintést az ottani munkakörülményekbe, a dolgozók pedig félnek, hogy ha pereskednek, akkor búcsút mondhatnak a karrierjüknek.

A stúdió azonban azt mondja, hogy Davis egyszerűen alkalmatlan volt a feladatra, például nem tudta egyben tartani a csapatot, ami pedig a rendezőasszisztens dolga és nem tudta felelősen kezelni a 85 millió dolláros költségvetést.

Ennek ellenére a vád úgy érzi, hogy be tudja bizonyítani, Davis valóban diszkrimináció áldozata volt.

Más a sztárság és a hétköznapok

A külső szemlélő számára Hollywood nem szűkölködik szinesbőrű sztárokban - ott van például Denzel Washington, Halle Berry, Eddie Murphy, vagy Forrest Whittaker.

Benfenntesek szerint azonban a hollywoodi hétköznapok teljesen mások, mert a filmipar úgy érzi: "a törvények felett áll" - idézte a BBC az esélyegyenlőségi bizottság egyik jogászát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást