Tiranába érkezett George Bush

InfoRádió / MTI
2007. június 10. 10:18
Olaszországi látogatását befejezve vasárnap reggel néhány órára Tiranába érkezett az amerikai elnök. George Bush albániai tartózkodása alatt találkozik Alfred Moisiu államfővel és Sali Berisha miniszterelnökkel. A látogatás napirendjén szerepel továbbá az amerikai vendég megbeszélése a horvát és a macedón kormányfővel.

A tiranai tárgyalások középpontjában minden bizonnyal a koszovói albánok és szerbek viszonya, illetve a dél-szerbiai tartomány jövője áll majd.

Az amerikai elnököt példátlan biztonsági intézkedések fogadták Tiranában. A repülőtérről a főváros központjába vezető úton 50 méterenként rendőrök posztoltak, a háztetőkön mesterlövészek álltak készenlétben.

A magas rangú vendég és kísérete biztonságára több ezer rendőr és biztonsági ember ügyelt. Az amerikai hírügynökség szerint több rendőr volt az utcákon, mint Enver Hodzsa néhai kommunista diktátor országlása alatt.

Bush személyében első ízben jár hivatalban lévő amerikai elnök Albániában. Bush római tartózkodása során tárgyalt Romano Prodi olasz kormányfővel, Giorgio Napolitano köztársasági elnökkel, és magánkihallgatáson fogadta őt XVI. Benedek pápa.

Az amerikai elnök látogatása ellen szombaton több tízezren tüntettek Rómában, bírálva Washington iraki háborúját.