Elraboltak egy papot a Fülöp-szigeteken

InfoRádió / MTI
2007. június 10. 13:52
XVI. Benedek pápa gyalázatos tettnek nevezte vasárnap az emberrablást, utalva Ingrid Betancourt öt évvel ezelőtti kolumbiai elrablására, miközben éppen vasárnap raboltak el egy olasz papot a Fülöp-szigeteken.

"Sajnos gyakran kérnek arra, hogy foglalkozzam olyan embereknek - köztük katolikus papoknak - a sorsával, akiket a világ különböző részein, különböző okokból elraboltak. Minden ilyen embert a szívembe zárok és imámba foglalok, és mindegyikük mellett gondolok most a fájdalmas kolumbiai esetre. Ezeknek a gyalázatos tetteknek az elkövetőihez fordulok, és nyomatékosan kérem őket, hogy ismerjék fel: bűnt követtek el, illetve engedjék vissza foglyaikat szerető családjuk körébe" - mondta az egyházfő dolgozószobája ablakából a Szent Péter téren őt hallgató több ezer hívőnek.

A País Libre nevű bogotái alapítvány májusban bejelentette, hogy az idén már több mint másfélszer annyi emberrablás történt Kolumbiában, mint tavaly az év azonos időszakában.

Az egyházfő kimondottan nem utalt Giancarlo Bossi olasz katolikus papra, akit ismeretlen tettesek vasárnap raboltak el a Fülöp-szigetek déli részén. Elrablásával leginkább a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) gerillaszervezet gyanúsítható.

A MILF szakadár szárnya fogott el 2001 októberében egy másik olasz papot, Giuseppe Pierantonit is, akit fél év elteltével szabadon engedett.