Bush: "ki kell mondani, hogy Koszovó független"

InfoRádió / MTI
2007. június 10. 14:04
Az amerikai elnök szerint nem lehet a végtelenségig tárgyalni Koszovó jövendő státusáról. George Bush vasárnap Tiranában Sali Berisha albán kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén leszögezte: a tárgyalások céljaként a Koszovónak adandó "bizonyos fokú függetlenséget" kell kitűzni.

"Kérdés, hogy lehet-e végtelen párbeszédet folytatni egy olyan témáról, amelyet már eldöntöttünk" - mondta az amerikai elnök, és hozzátette: "Sajnálom, hogy nem teljesültek a Koszovóval kapcsolatos várakozások. Éppen ezért lendítünk a folyamaton."

Bush szerint, ha nem jön létre megállapodás Szerbiával és Oroszországgal, "inkább előbb, mint utóbb", ki kell mondani: elég volt, Koszovó független.

"Az a véleményem, hogy viszonylag rövid határidőn belül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kell terjeszteni az erről szóló határozatot" - mondta az amerikai elnök.

Egyúttal arra szólította fel az albán vezetőket: fogjanak össze a koszovói albánok vezetőivel, hogy a tartományban nyugalom és béke uralkodjon, amíg a BT dönt az Ahtisaari-terv sorsáról. Ez utóbbi nemzetközi ellenőrzés alatt álló függetlenséget adna Koszovónak.

Nicolas Sarkozy francia elnök a G8-csúcson hat hónapos haladékot javasolt Koszovó ügyében annak érdekében, hogy ez idő alatt talán sikerül enyhíteni a koszovói függetlenséget ellenző orosz állásponton. Bush ezzel kapcsolatban kijelentette: ez a megoldás csak akkor fogadható el, ha a végső cél a koszovói államiság marad.