Nem tudják lehallgatni az interneten a terroristákat az ügynökök

Infostart
2007. június 7. 20:30
Egyre népszerűbbek az internet által nyújtott kommunikációs lehetőségek. A Skype-ot vagy az MSN-t napról napra többen használják, főleg azért mert olcsóbbak, mint a hagyományos telefonálás. Azt azonban kevesen tudják, hogy ezek az egyik legbiztonságosabb kommunikációs csatornák. Még a titkosszolgálatoknak is hatalmas problémát okoz, hogy lehallgassa ezeket.

A rendőrök és a felderítők attól félnek, hogy a terroristák a kommunikáció azon új csatornáit használják az interneten keresztül, amelyeket szinte képtelenség nyomon követni vagy egyáltalán elcsípni.

Az olyan társaságok, mint a Skype - amelyek az internet egyik leggyorsabban fejlődő szektorához tartoznak - lehetővé teszik az embereknek, hogy az interneten keresztül beszéljenek egymással úgy, ahogy korábban a telefon segítségével tették.

De míg a vezetékes vagy a mobilhívásokat az ügynökök könnyen befogják radarjaik segítségével és lehallgatják azokat, az interneten keresztül folytatott beszélgetésekkel ezt nem tudják megtenni.

A brit titkosszolgálatok egyik vezetője elárulta, hogy azt ugyan látják, ha éppen folyamatban van egy ilyen internetes társalgás, azt azonban nem ismerik fel, hogy hol, kik és miről beszélgetnek.

Bár a titkosszolgálatok hatalmas összegeket fordítanak arra, hogy leküzdjék a problémákat, mindez hatalmas kihívást jelent számukra.

A terroristák számára pedig mindaddig, amíg az ügynökök nem érnek el sikereket, egy könnyű és hatékony kommunikációs formát nyújt az internet.