Nem kívánatos személy lett az SZDSZ-es politikus

InfoRádió / MTI
2007. június 5. 16:48
Szent-Iványi István SZDSZ-es európai parlamenti képviselő valószínűleg nem kap beutazási vízumot Észak-Koreába a róla kialakult "rossz kép" miatt - erről tájékoztatta az Európai Parlamentet a KNDK londoni nagykövetsége.

A kérdés amiatt merült fel, mert az EP Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős delegációjának munkacsoportja 2007. június 22. és 27. között hivatalos látogatást tesz a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, és a munkacsoportnak tagja lenne Szent-Iványi is, aki egyébként a delegáció alelnöke.

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy Észak-Korea válogasson az Európai Parlament képviselői között aszerint, hogy kivel szándékozik egy delegáció tagjaként találkozni" - kommentálta a döntést a politikus.

"Úgy értékelem, hogy mindez munkám elismerése, amit eddig az észak-koreai emberi jogi helyzet javítása érdekében végeztem. Az észak-koreai hatóságok ellenállása arra ösztönöz, hogy ezt a jövőben még nagyobb lendülettel folytassam" - tette hozzá.

A KNDK döntésével keddi ülésén foglalkozott az EP Külügyi Bizottsága.

A Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős delegáció elnöke, az osztrák Hubert Pirker levélben fordul az ázsiai ország londoni nagykövetségéhez, amelyben a döntés fenntartása esetére komoly következményeket helyez kilátásba.

Az ügyet csütörtöki ülésén tárgyalja majd az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája is.

Brüsszeli megfigyelők szerint Szent-Iványi többek között azzal hívta ki maga ellen a phenjani vezetés haragját, hogy idén márciusban az ő kezdeményezésére tartottak az Európai Parlamentben meghallgatást az észak-koreai emberi jogok helyzetéről.