Bush megígérte, szószólója lesz a vízumkérdésnek

Infostart
2007. június 5. 21:09
Az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába telepítendő elemei tisztán védelmi jellegűek, nem irányulnak Oroszország ellen, és senkit sem veszélyeztetnek - jelentette ki George Bush amerikai elnök Prágában, a cseh vezetőkkel folytatott megbeszéléseit követően.

Az amerikai elnök Václav Klaus államfővel folytatott tárgyalása után a radarállomással kapcsoltban hangsúlyozta, hogy tisztán védelmi jellegű ügyről van szó, amely nem irányul Oroszország ellen és senkit nem fenyeget.

George Bush kifejezte reményét, hogy mindezt - mint fogalmazott - barátjának, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is sikerül elmagyaráznia.

Az amerikai elnök ismételten felszólította az oroszokat, hogy vegyenek részt a projekt megvalósításában. George Bush kiemelte: bár a légvédelmi elemek Csehországban, illetve Lengyelországban lennének elhelyezve, az egész tervet egyeztetni fogják a NATO-val.

Václav Klaus cseh államfő kijelentette, hogy a rakétavédelmi pajzs ügyében egyetértés van Prága és Washington között.

Hozzátette azonban, hogy a cseh közvélemény nagyon érzékeny a kérdésre, és ezért meg kell nyerni az ügynek.

A cseh államfő tudtára adta az amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Államok jobb megítélését a vízumügy megoldása is elősegítené.

A kelet-európai országokat érintő amerikai vízumkötelezettséggel kapcsolatban Bush megismételte, hogy támogatja annak eltörlését, de vannak bizonyos kritériumok, amelyeket be kell tartani.

Megígérte, hogy szószólója lesz ennek a kérdésnek, és tárgyalni fog a kongresszussal.

Az amerikai elnök a továbbiakban méltatta, hogy Csehország támogatja az amerikaiak terroristaellenes harcát, illetve hogy Prága nyíltan és erőteljesen támogatja a fehérorosz és kubai ellenzéket. George Bush fontosnak tartja azok támogatását, akik nem tudnak szabadon megszólalni, és elnyomás alatt élnek.

Az amerikai elnök délután beszédet mondott a demokráciával és az emberi jogokkal foglalkozó prágai konferencián. Feltűnést keltett, hogy nyíltan bírálta Oroszországot a demokrácia megsértése miatt, és hasonlóan kritikus szellemben szólt Kínáról is.

Az amerikai elnök látogatása idején több mint ezer rendőr biztosította a nyugalmat.

A várt utcai összecsapások elmaradtak, bár kedden reggel néhány tucat Greenpeace-aktivista tiltakozott az amerikai politika és a tervezett radarállomás ellen a Károly hídnál a történelmi belvárosban.

A környezetvédők az amerikai politikát és a radarállomást elutasító plakátokat, ballonokat helyeztek el egy hajón, amely a Moldván cirkált a híd közelében.

Az amerikai elnök egyhetes európai turnéjának első állomásaként hétfőn este érkezett Prágába. Kedd este Németországba repült, ahol részt vesz az iparilag legfejlettebb államok és Oroszország, a G8-ak csúcstalálkozóján.

Szerző: Szvetnik Endre