A Rába-szennyezés fő felelőse elutasította a Greenpeace bírálatát

InfoRádió / MTI
2007. június 3. 13:10
A Rába-szennyezés fő felelősének tekintett ausztriai, feldbachi Boxmark bőrgyár vitatta, és nagyrészt elutasította a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet mérési eredményeit, melyek szerint a stájerországi üzem Rábába engedett, tisztított ipari szennyvizében egyes káros anyagok a megengedett határérték többszörösével vannak jelen.

Három nappal a Greenpeace osztrák és magyar tagozata által rendezett, a mérési eredményeket bemutató szerdai grazi sajtóértekezlet után a Boxmark állásfoglalást tett közzé, mely szerint a nemzetközi környezetvédő szervezet követelései "nagyrészt követhetetlen interpretációkon és téves becsléseken alapulnak".

A Boxmark álláspontja szerint a Greenpeace mérései csupán szúrópróbának tekinthetők, amely a határértékek tekintetében nem mérvadó.

Az üzem szerint a lipofil anyagoknál nem történt értékhatár-túllépés, és állásfoglalásában arra is rámutatott, hogy a legtöbb károsanyag (például a króm) esetében a Greenpeace nem emelt kifogást.

Sérelmezte továbbá, hogy a Greenpeace egyoldalúan egyetlen üzemre, a feldbachi Boxmarkra összpontosította kritikáját. Utalt arra, hogy a gyár 2006-ban javaslatot nyújtott be a szennyvíztisztításra vonatkozóan, amelyet az osztrák-magyar vízjogi egyezmény értelmében a magyar félnek is meg kell vizsgálnia.

A parlamenti képviselettel is rendelkező osztrák Zöldek környezetvédelmi szóvivője, Ruperta Lichtenecker nyilatkozatot adott ki, amelyben utalt a környezetvédelmi tárca februári állásfoglalására: eszerint "a bécsi Műszaki Egyetem vizsgálata megállapította, hogy a Rába habszennyezését döntő részben a bőripar okozza".

Ezért a Zöldek követelik a káros anyagok határértékeinek szigorítását és az ágazat szennyvíz-kibocsátásának csökkentését. Ha ez sem bizonyulna elegendőnek a szennyezés megszüntetésére, a párt szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen más okozói vannak a Rába szennyezésének.