Videót küldtek a túszejtők

Infostart
2007. június 1. 21:48
Először jelent meg egy iszlámista honlapon videofelvétel a BBC elrabolt gázai tudósítójáról, Alan Johnstonról. A rossz minőségű felvételen a riporter arról beszél, hogy jól bánnak vele, majd egy propaganda ízű szöveget mond el.

Alan Johnston fényképe megtalálható a BBC összes épületének bejáratánál, több újságírói internetes portálon és még Brüsszelben, az Európai Bizottság épülete melletti ír kocsma ajtaján is. Eddig 130 ezren írták alá a szabadon engedését követelő petíciót.

A március 12-én elrabolt tudósítóról most jelent meg az első felvétel, de azt nem lehet tudni, hogy mikor készült, így azt sem, hogy életben van-e még.

Azt állítja, hogy jól bánnak vele

Johston azt állítja, hogy fogvatartói jól bánnak vele, az általa elmondott szöveg azonban arra utal, hogy fenyegetik.

A BBC tudósítói általában gond nélkül tudnak beszélni 3-5 percet egy adott témáról. Johnston azonban elnyújtva, mintha fenntartással ismételte volna fogvatartói panaszait a muzulmánokkal szembeni izraeli és amerikai fellépésről.

A szöveg különösen megalázó a BBC számára, amely a pártatlan és fair újságírás etalonjának tartja magát.

Johnson a palesztin, iraki és afgán átlagemberek háborús szenvedéseiről beszél, ami még nem propaganda, hanem sokak számára a vérfagyasztó valóság.

Ugyanakkor olyan kifejezéseket is használ, amelyeket egy aktív BBC tudósító soha nem ejtene ki a száján, például, hogy a Nyugat támogatja az izraeli megszállást.

Holott jogilag Gáza már nem megszállt terület és a BBC különösen óvakodik az általánosító és pontatlan megfogalmazástól. Ráadásul az európai országok is megosztottak a közel-keleti kérdésben.

"Mi, britek"

Johnston emellett úgy fogalmaz: "a brit kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy megszállja a muzulmán területeket".  Ez újabb pongyola és általánosító megfogalmazás a cég etikai kódexe szerint.

Majd arról beszél, hogy "mi, britek felelősek vagyunk az iraki helyzetért és a borzalmas Afganisztáni állapotokért", holott, a BBC a brit katonák vagy politika kapcsán soha nem használja a "mieink", vagy "mi" szót.

Johnston egyike volt annak a kevés nyugati újságírónak, aki Gázában dolgozott.

Pusztán a palesztin oldal bemutatása miatt a BBC-t gyakran éri az a vád, hogy Izrael-ellenes propagandát folytat, vagy antiszemita.

Johston fogvatartói egy, az Al-Kaidával kapcsolatba hozott és brit őrizetben tartott iszlámista hitszónok, Abu Katada szabadon engedését követelik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást