Megdöbbentő nyílt levél

Infostart
2007. június 1. 05:17
Több száz, életfogytiglanra ítélt olasz bűnöző nyílt levélben kérte Giorgio Napolitano államfőt, hogy állítsa vissza a halálbüntetést, mert szeretnének meghalni.

Megdöbbentő nyílt levél jelent meg a La Repubblica olasz napilapban, melyben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bűnözők kérik a halálbüntetés visszaállítását.

A levél szerzője a maffiakapcsolatok miatt elítélt Carmelo Musumeci. Az 52 éves férfi 17 éve ül rácsok mögött. A levelet 310 hasonló helyzetben lévő társa is aláírta.

Carmelo Musumeci szerint belefáradtak abba, hogy minden nap meghalnak egy kicsit. Csak egyszer szeretnének meghalni, ezért arra kérik az elnököt, hogy "életfogytiglani ítéletüket változtassák halálosra".

A levelet író Carmelo Musumeci egyébként a börtönben komoly változáson ment keresztül: leérettségizett és elvégezte a jogi egyetemet. A rá kiszabott ítélet ugyanakkor "árnyékká változtatta a fényt".

Korábban Giorgio Napolitano is beszélt arról, hogy meg kellene változtatni a jelenlegi rendszert, ugyanakkor a levélre adott válaszában arra hivatkozott, hogy a parlament és a kormány jogosult az elítéltek kérésével foglalkozni.

Olaszországban a II. világháború után törölték el a halálbüntetést. Jelenleg 1300 elítélt tölti abban a tudatban az életét, hogy először rövid időre 10 év után léphetnek ki a börtönből, jó magaviselet esetén pedig 26 év után kerülhetnek feltételesen szabadlábra.