A hadsereg titkos üzelmei

InfoRádió / MTI
2007. június 1. 09:28
Mindent megtesz a pakisztáni politikai és katonai elit annak érdekében, hogy minél kevesebben szerezzenek tudomást egy könyvről, amely a hadsereg gazdasági befolyását tárja fel. Ráadásul egy olyan időszakban, amikor a növekvő elégedetlenség már-már a rezsim hatalmát fenyegeti.

"Hadsereg Rt. - Pakisztán katonai gazdasága belülről" - ez a címe a hatalmasságok nemtetszését kiváltó könyvnek. A szerző, Ayesha Siddiqua katonai elemző, korábban a pakisztáni haditengerészet kutatási részlegét vezette.

A kiadvány szerint a dél-ázsiai állam hadserege üzleti birodalmának értéke átszámítva mintegy 3.700 milliárd forint. A katonaság öt "jóléti alapítványt" irányít, ezeken keresztül pedig bankokat, befektetési alapokat, fertőtlenítő- és cementgyárakat. Összességében a nehézipar harmadára van döntő befolyása.

A könyv azonnali reakciót váltott ki a legfelső hatalmi körökből, ami nem csoda, hiszen a hadsereg kényes ügyei tabutémának számítanak Pakisztánban. Pervez Musarraf elnök nemrégiben újra arra hívta fel a figyelmet, hogy senki se kritizálja a fegyveres erőket.

Az összefüggés persze világos, hiszen Pervez Musarraf vezérkari főnökként a hadseregre támaszkodva szerezte meg vértelen puccsal a hatalmat 1999-ben. Azóta csak ígérgeti a demokrácia helyreállítását, gyakorlati lépést nem tett ebbe az irányba.

Tisztek mindenhol

A hadsereg politikai és gazdasági befolyása jelentősen nőtt az elmúlt nyolc évben, a minisztériumokban és állami vállalatokban mintegy 1.200 aktív és nyugállományú tiszt dolgozik. Elemzők szerint az is erősíti a katonaság gazdasági érdekeltségeit, hogy Pervez Musarraf megtartotta a vezérkari főnöki posztot.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy kormányzati nyomásra több neves iszlámbádi szálloda és klub is visszalépett a könyvbemutató házigazdájának szerepétől.

A könyv ugyanakkor a rezsim kisebb problémái közé tartozik. A legfelsőbb bíróság vezetőjének márciusi letartóztatása óta folyamatosak a tüntetések, a résztvevők a demokrácia helyreállítását szeretnék elérni. A hatalom persze erről hallani sem akar, és a vezetők a rendkívüli állapot bevezetését fontolgatják.