Százezer életbe kerül évente a füstölés

Infostart
2007. május 30. 05:20
Közel százezren halnak meg évente Kínában a passzív dohányzás következtében kialakuló betegségek miatt.

A kínai egészségügyi tárca közzétett jelentése szerint évente mintegy egymillió ember hal meg a dohányzással kapcsolatos betegségek miatt az ázsiai országban, közülük százezren passzív dohányosok.

Kína a világ legnagyobb dohány-előállító és -fogyasztó országának számít, az ázsiai államban ugyanis több mint 350 millióan cigarettáznak.

A jelentés szerint sokan nem érzik magukra veszélyesnek, ha velük egy légtérben valaki cigarettázik, és a dohányosok jelentős része sincs tekintettel a nem dohányzókra.

Reméljük, hogy a jelentés ráveszi az illetékeseket, hogy törvényeket alkossanak a passzív dohányosok védelme érdekében - emelte ki a Nemzeti Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ igazgató-helyettese.

A kormány a tömegközlekedési eszközökön megtiltotta ugyan a dohányzást, de az továbbra is engedélyezett a legtöbb közterületen és az éttermekben.

A kínai egészségügyi minisztérium korábban felszólította a 2008-as nyári olimpia versenyeinek otthont adó városokat, hogy tegyenek meg mindent a füstmentes ötkarikás játékokért.