Felújított börtönben élnek majd az elnök gyilkosai

Infostart
2007. május 28. 12:28
A pozsareváci börtön egyik új, biztonságos részlegében töltik harminc-negyven évig tartó büntetésüket Zoran Djindjic volt szerb miniszterelnök gyilkosai. A Milosevic-korszak utáni Szerbia demokratikus átalakulását irányító Djindjicet 2003. március 12-én ölték meg, amikor kocsijából kiszállva be akart lépni a kormány épületébe. A gyilkos lövést Zvezdan Jovanovic Zveki, a szerb belügyminisztérium különleges egysége, az úgynevezett Vörös Sapkások parancsnokának helyettese adta le.

A börtön a Belgrádtól délkeletre, százegynéhány kilométerre lévő Pozsarevácon van. Ez egyébként a hágai börtönben elhunyt volt szerb elnök, Szlobodan Milosevics szülővárosa és végső nyughelye is.
Az intézmény építését még 1928-ban kezdték meg, de a szocializmusban mintegy 30 éven át tervszerűen bővítették. Ma körülbelül 2 ezer hektáron terül el, és a hírek szerint 1.200 elítéltnek ad otthont hosszabb-rövidebb időre.

Modern, biztonságos

Most már azt is tudni, hogy legújabb lakói, a néhai szerb kormányfő, Zoran Djindjic gyilkosai hosszabb időre, átlagban 35-40 évre költöznek be.

Mivel az elnökgyilkosság pere három és fél évig tartott, volt idő egy új és biztonságos objektum kiépítésére is a börtönön belül. Az új épület egy év alatt készült el, építésénél, tervezésénél elsősorban a biztonságra ügyeltek: a személyzet, az őrök és a rabok biztonságára is.

Van még hely

Az elítéltek 7 négyzetméteres magáncellákban lesznek, melyekben ágy és íróasztal, illetve toalett található. Tévéjük is lehet, de azt nem a börtöntől kapják.

Az új börtönrészleget 6 méter magas fal veszi körül, 4 őrtoronnyal és 100 ellenőrzőkamerával. A látogatókat és a rabokat, akik telefonon beszélhetnek egymással, golyóálló üveg választja el.

A szerb kormányfő elleni gyilkosság tíz elítéltje mellett lesz még hely az új és igen biztonságos objektumban, amely 2.200 négyzetméteren terül el, és amelybe 100 egyszemélyes cellát építettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást