Belső vita az RMDSZ-ben a népszavazás után

Infostart
2007. május 22. 16:05
Alapos megrázkódtatást okozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben a tény, hogy a magyar választók szembefordultak a szövetséggel a Traian Basescu leváltására rendezett hétvégi népszavazáson.

Egy lépést hátra kell lépniük azoknak, akik élharcosai voltak a népszavazással kapcsolatos RMDSZ-álláspontnak - jelentette ki a Krónika napilapnak Eckstein-Kovács Péter szenátor a Szabadelvű kör RMDSZ-platform elnöke.

Megítélése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hetekben mintapéldáját mutatta be annak, hogy hogyan nem szabad politizálni.

A hét végén tartott népszavazáson az RMDSZ az államfő leváltására biztatta az erdélyi magyarokat, a magyarok többsége viszont távolmaradt a szavazástól, akik pedig részt vettek, kétharmad részben Traian Basescura szavaztak, így az egy hónappal ezelőtt felfüggesztett elnök a szavazatok 74 százalékát megszerezve foglalhatja el újra tisztségét.

Markó Béla RMDSZ-elnök azzal magyarázta a passzivitást, hogy a köztársasági elnök személye nem foglalkoztatja túlságosan a magyarokat. Elismerte azonban azt is, hogy kommunikációs zavarok mutatkoztak a népszavazás kampányában, és a szövetség nem találta meg a módját annak, hogy megértesse a szavazás tétjét.

A szövetség elnöke hozzátette, hogy ezért nem kell fejeknek hullaniuk az RMDSZ-en belül. Markó Béla azt is bejelentette, mihelyt helyreáll a politikai stabilitás Romániában, lemond a miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és minden idejét a választókkal való kapcsolat helyreállítására szánja.

Eckstein-Kovács Péter szenátor viszont úgy látja, nem a kommunikáció akadozott, hanem a szűk körben meghozott RMDSZ-álláspont volt elhibázott. Toró T. Tibor képviselő szerint a magyar passzivitás és a félgőzzel vitt RMDSZ-kampány is erre vezethető vissza.

A belső vita várhatóan június 9-én csúcsosodik ki, akkor ülésezik ugyanis az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa, mely többek között a népszavazást is megvitatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást