Titkos telefonszámok kerültek ki az internetre

Infostart
2007. május 21. 21:00
A hétvégén az interneten bárki szabadon hozzáférhetett a szlovák kormány tagjainak és a titkosszolgálat titkosított telefonszámaihoz. A számok véletlenül kerültek a világhálóra, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A SME című napilap címoldalán számol be a kínos ügyről. Mint kiderült, több kormánytag elérhetősége és a 718 titkosszolgálati telefonszám - más titkosított telefonszámokkal együtt - a múlt hétvégén vált nyilvánossá.

A két mobilszolgáltató és a T-Com ügyfeleinek titkosított telefonszámaihoz szombaton és vasárnap bárki szabadon hozzáférhetett.

Az ügyre a lap egyik olvasója hívta fel a figyelmet, aki véletlenül bukkant rá a világhálón az adatokra.

A SME munkatársai a titkos adatbázisból véletlenszerűen válogatva több számot felhívtak, és azt kérdezték a hívott féltől: vajon a titkosszolgálat emberével beszélnek-e?

Az egyikük kitérő választ adott, mások tagadták, de egy ember beismerte, hogy a hívó fél jó számot tárcsázott.

A felhívottak között volt Robert Kalinák belügyminiszter is, akinek a neve alatt a barátnője jelentkezett, mert jelenleg ő használja a miniszter régi telefonszámát.

A SME szerint valószínű, hogy a titkosított számok a múlt héten, a vezetékes és a mobilszámok új, közös keresőjének közzétételekor kerültek fel a világhálóra.

Az internetkereső gazdája, a Slovak Telekom távközlési vállalat máris vizsgálatot indított az ügyben.

A Szlovák Távközlési Hivatal szóvivője súlyos törvénysértésnek minősítette az esetet, és várható, hogy a rendőrség is eljárást indít, hogy megállapítsa: kit terhel felelősség a távközlési titoktartás megsértéséért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást