Ölelkezés a kamerák előtt, hűvös válasz a háttérben

Infostart
2007. május 21. 19:08
Anglea Merkel német kancellár június elejéig több uniós tagállam vezetőjével tárgyal az EU-alkotmány felélesztéséről, mert szeretné tető alá hozni az erről szóló megállapodást a német uniós elnökség vége előtt.

Angela Merkel érzi, hogy sürget az idő. A német kancellár az elmúlt hónapokban szívós munkával elérte, hogy az uniós tagállamok nagy része támogassa tervét az EU működését leegyszerűsítő alkotmányt felváltó szöveg elfogadására.

A 27-ből 18 ország már rábólintott az elképzelésre - mondja. Most a fő szkeptikusokat, azaz Nagy-Britanniát, Lengyelországot, Dániát, Hollandiát és Csehországot kell meggyőzni.

Nekik más-más ellenvetéseik vannak. A britek a szuverenitásukat féltik, a lengyelek erősebb szavazati pozíciót akarnak, a csehek, hollandok és dánok pedig az európai szuperállamtól félnek.

Sarkozy mini-szerződést akar

És megjelent a színen Nicolas Sarkozy francia elnök, akinek honfitársai egyszer már leszavazták az alkotmányt, és aki egy olyan mini-szerződést akar, amelyet elég a parlamenteknek elfogadnia.

A németek és az olaszok viszont "a minél többet tartunk meg, annál jobb" elvet követik. Berlin kompromisszumként javasolta, hogy legyen két külön szerződés - így azokat nem kéne mindenhol népszavazásra bocsátani.

Nem lenne elnök és külügyminiszter

Azt azonban Angela Merkel már nehezen fogadja el, hogy partnerei még ennél is jobban lecsupaszítsák a szöveget. A Spiegel tudósítása szerint a kamerák előtti ölelkezés ellenére a kancellár kifejezetten hűvösen reagált, amikor Nicolas Sarkozy múlt heti látogatásán azt javasolta, hogy a szerződés csak a 2005-ben megbukott szöveg mindenki számára elfogadható elemeit tartalmazza.

Ezzel elvetnék az európai külügyminiszteri, és az EU-elnöki poszt ötletét, és jelenlegi formájában fennmaradhatna az EU működését fékező, de egyes országokban a demokrácia alapvetésének számító nemzeti vétó.

Sarkozy hétfőn azt mondta Hans-Gert Pöttering EU parlamenti elnöknek, hogy minél előbb szeretné tető alá hozni a megállapodást a szerződésről. Ez pedig azt jelenti, hogy további engedményekre kényszerítené Angela Merkelt.