Kemény vita az EU-orosz-csúcson

Infostart
2007. május 18. 15:13
Keményen összecsapott Oroszország az Európai Unióval a felek szamarai csúcstalálkozóján. Az unió kiállt Moszkvával szembeszegülő tagjai, Lengyelország és a balti államok mellett, így továbbra is késnek az orosz-európai partnerségi szerződésről szóló tárgyalások. Az európaiak azért is szót emeltek, mert az orosz hatóságok a csúcs idején tiltakozni kívánó ellenzékieket tartóztattak fel, köztük Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot.

Amint várható volt, Moszkva Észtországgal és Lengyelországgal folytatott vitája rányomta bélyegét az idei EU-orosz csúcsra, amelyet a dél-oroszországi Szamara körzetében rendeztek, ezer kilométerre Moszkvától.

A baltiak és a lengyelek korábban bírálták uniós partnereiket, amiért azok nem állnak ki eléggé mellettük, José Manuel Barroso bizottsági elnök azonban most meglepően egyértelmű módon figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

"Az egyes tagállamokkal kapcsolatos problémák az egész unióval szembeni problémák" - mondta Barroso.

A lengyel vezetés, amely azzal indokolja Moszkvával szembeni ellenérzéseit, hogy Oroszország megtiltotta a lengyel hústermékek behozatalát, megvétózta az orosz-európai partnerségi egyezményről szóló tárgyalások megindítását.

Az észtek pedig a tallini szovjet katonaszobor elmozdítása utáni moszkvai események és az orosz kormánynak tulajdonított internetes támadások miatt kívánják ugyanezt megtenni.

Az európaiak és az oroszok összecsaptak a koszovói rendezés eltérő megítélése miatt, és azért is, mert a rendőrség nem engedte repülőre szállni a Szamarába tartó ellenzéki tüntetők vezetőit, köztük Garri Kaszparov sakknagymestert, aki az utóbbi időben Vlagyimir Putyin egyik legkeményebb liberális kritikusává vált.

Jelentések szerint a hatóságok még külföldi újságírókat is Moszkvában tartottak. Vlagyimir Putyin elismerte, hogy a rendőrök nem mindig léptek fel indokoltan, de hozzátette, hogy az európai országokban sem tökéletes a demokrácia.

Szamarában ennek ellenére megjelentek a Putyin-ellenes tüntetők, akiket jelentések szerint ellentüntetők egy háztetőről fémgolyókkal akartak megdobálni, ám a rendőrség megállította őket.

Az orosz elnök közben a baltikumi orosz kisebbség kezelése miatt tiltakozott, ugyanis Putiyn szerint Észtországban és Lettországban elfogadhatatlan jogsértések történnek.

Az észt rendőrséget azzal vádolta meg az orosz elnök, hogy megölte az emlékművel kapcsolatos vita miatt kirobbant tallinni tüntetések egyik résztvevőjét.

Kommentátorok már a csúcs előtt megjegyezték, hogy eredményekre nem lehet számítani, az utóbbi hetekben kirobbant feszültség azonban még inkább elmérgesítette az EU és Moszkva viszonyát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást