A Kremlbe vágyik a Jukosz elnöke

InfoRádió / MTI
2007. május 17. 17:20
Kész lenne indulni az oroszországi elnökválasztáson a Jukosz orosz olajtársaság elnöke az ellenzéki pártok és mozgalmak képviseletében.

A Financial Times úgy tudja: a 70 éves Viktor Gerasenko mérlegeli, hogy jelölteti magát a jövő márciusi elnökválasztáson. A brit üzleti napilap értesülései szerint az üzletember aggódik az oroszországi gazdasági és szociális helyzet miatt.

A lap elemzői ugyanakkor úgy vélik: Viktor Gerasenkónak nincs sok esélye nyerni egy olyan választási folyamatban, amelyet a Kreml emberei felügyelnek.

Az elemzők ugyanakkor elismerik: az üzletember az ellenzék széles körben elismert alakja, Oroszországban sokak szerint esélyes jelölt lehet, és egyesíteni tudja majd a liberálisokat és a baloldalt a választásokra.

A Financial Times megjegyzi: a Jukosz olajtársaság előző vezetője részben éppen ellenzéki megnyilvánulásai miatt lett a Kremlben kegyvesztett. Mihail Hodorkovszkij és cége ellen büntetőeljárások indultak; a cégvezető jelenleg egy szibériai börtönben tölti büntetését.