Az osztrák alkancellár védi a Rába-szennyezést okozó bőrgyárakat

Infostart
2007. május 16. 16:19
Védelmébe vette szerdán Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke azokat az osztrák bőrgyárakat, amelyek magyar álláspont szerint a Rába és a Lapincs folyók szennyezését okozzák. "Ezek az üzemek rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően" - mondta a szerdai kormányülés után. "Minden határértéket betartunk" - szögezte le.

Nikolaus Berlakovich burgenlandi tartományi környezetvédelmi tanácsos az ORF rádió burgenlandi adásában szerdán nyilatkozva fenntartotta korábban is hangoztatott álláspontját.

Eszerint a tartomány területén, Gyanafalván (Jennersdorf) működő bőrgyár, amelynek vízjogi engedélyét a magyar fél szeretné visszavonatni, minden érvényes előírást betart.

Közölte, hogy nem érti a magyar eljárást, amely szerinte nem tisztességes Burgenlanddal szemben, és nem is lesz semmilyen jogi következménye a gyanafalvi bőrgyárra nézve, amely tovább működhet.

"A mi szakértőink is megállapították az osztrák-magyar határvízi bizottságban, hogy Magyarország eljárását nem indokolja a vízügyi egyezmény" - mondta Berlakovich, aki szerint a szennyezést a stájerországi bőrgyárak okozzák (Gyanafalva mellett a stájerországi Feldbachban és Wollsdorfban működnek a szennyezésért felelőssé tehető bőrgyárak).