Még egy nap, vagy jön az előrehozott választás

Infostart
2007. május 14. 11:22
Szerbiában megkezdte a parlament a kormányról szóló törvény vitáját, miután vasárnap lemondott az ország parlamenti elnöke és ezzel elhárult az akadály a Vojislav Kostunica vezette kabinet megalakítása elől. Az új szerb kormány a tervek szerint 25 tagú lesz.

Tomislav Nikolic, a januári parlamenti választáson győztes Szerb Radikális Párt alelnöke, akit egy hete választottak házelnökké, vasárnap mondott le posztjáról.

A döntés előzménye, hogy a kinevezését korábban támogató Vojislav Kostunica miniszterelnök pénteken több hónapos tárgyalássorozat után megegyezett a koalíciós pártokkal a kormányalakításról.

Az új kabinet jóváhagyásának egyik feltétele a megállapodás szerint az volt, hogy a házelnököt a Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt jelölheti.

A parlamenti elnök szermélyéről folytatott hétvégi vita után ugyanakkor Boris Tadic elnök pártja is visszavonta a házelnök személyére tett javaslatát, így lehetővé vált, hogy a szerb törvényhozás azonnal elkezdje a vitát az új kormány tagjairól.

Ha kedd éjfélig nem sikerül megalakítani a kabinetet, új választásokat kell kiírni Szerbiában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást