Katasztrófától tartanak a Jangce mentén

Infostart
2007. május 14. 11:36
Rejtett veszélyekre figyelmeztetnek a kínai árvízvédelmi szakemberek, amelyeknek már a közeljövőben súlyos következményei lehetnek, a meteorológusok szerint ugyanis nagy árhullám fenyeget idén a Jangcén.

Az ország legnagyobb folyamát figyelő szakértők több olyan partszakaszt is találtak, amely már a közeljövőben beomolhat, aminek katasztrofális következményei lennének egy árhullám idején.

A Jingjiang folyó - a Jangce egy szakasza - mentén figyelték meg a korábbinál gyakoribb partfalomlásokat, legutóbb március 22-én szakadt le egy 30 méter hosszú és 8 méter széles rész.

Jingzhou város önkormányzatának főtitkárhelyettese a katasztrófa megelőzése érdekében sürgette a part megerősítését, és a meder kotrását, hogy minél előbb lefolyhasson a hatalmas víztömeg.

A meteorológusok szerint idén nagy árhullám várható az ország leghosszabb folyója mentén, mert mind a középső, mind az alsó szakaszon nagy mennyiségű csapadék várható.

Gőzerővel zajlik a víztározók megerősítése is, ugyanakkor még mindig 30 ezer problémás tározó van Kínában. A vízügyi miniszter helyettese korábban időzített bombának nevezte a létesítményeket.