Több száz egykori titkosszolgálati tiszt neve az interneten

Infostart
2007. május 11. 06:25
A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) internetes honlapján csütörtök óta olvasható azoknak a volt titkosszolgálati tiszteknek a névsora, akik a csehszlovákiai kommunista titkosrendőrség, az StB elhárításának pozsonyi parancsnokságán, az úgynevezett belső és külső ellenség elleni harcot irányították, illetve ennek az alakulatnak a tagjai voltak 1948 és 1989 között.

Összesen 746 ember, volt titkosszolgálati tiszt nevét tették közzé, egykori rangjukkal és beosztásukkal együtt. Hozzáférhetővé váltak a volt szövetségi belügyminiszterek és más magas rangú vezetők titkos parancsai és az alakulat tevékenységével kapcsolatos egyéb dokumentumok is. Most először került nyilvánosságra az egykori kommunista titkosrendőrségi teljes szerkezeti felépítése és a parancsnokok komplett névsora.

Ivan Petransky, az ÚPN igazgatótanácsának elnöke közölte, hogy a most nyilvánosságra hozott személyek aktívan részt vettek a kommunista titkosrendőrség törvényt és alapvető emberi jogokat sértő tevékenységében.

Közülük kerültek ki azok is, akik az 1968-as prágai tavasz elnyomása után, egészen a rendszerváltásig belső száműzetésben élő Alexander Dubceket szemmel tartották, lehallgatták, és éveken át korlátozták a szabad mozgását is.

Az StB egykori elhárításának fontos szerepét jelzi, hogy az alakulat a mindenkori belügyminiszter közvetlen irányítása alá tartozott. Miroslav Lehky osztályvezető bejelentette azt is, hogy a szükséges dokumentumok összegyűjtése után bíróság elé kívánják állítani a kommunista rezsimben elkövetett súlyos bűncselekmények tetteseit, illetve a feletteseiket.

Eddig az illetékes bíróságok arra hivatkozva tagadták meg az eljárást, hogy ezek a bűntettek már elévültek. Most azonban a legsúlyosabb eseteket - például a politikai indíttatású gyilkosságokat és az illegális határátlépők agyonlövését - az emberiesség elleni vagy háborús bűnöknek kívánják minősíteni, amelyek kivizsgálásának és büntetésének nincsenek jogi és időkorlátai.

A hivatal nem tart attól, hogy az érintettek, személyiségi jogokra hivatkozva esetleg pert indítanának az ÚPN ellen. A korábban indított pereket, melyekben a volt ügynökök követelték, hogy nevüket töröljék a listáról, a Nemzeti Emlékezet Hivatala sorozatban megnyerte.