Nem rehabilitálják az utolsó cárt

InfoRádió / MTI
2007. május 11. 20:33
Elutasította egy moszkvai bíróság az orosz cári család leszármazottainak keresetét, amelyben azt kérték, hogy hivatalosan mentsék fel az 1918-ban kivégzett utolsó orosz cárt, II. Miklóst a politikai bűnöző vádja alól.

A cári család nevében a Spanyolországban élő Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő fordult a bírósághoz 2005-ben a bolsevik hatalomátvétel után megfogalmazott vád megsemmisítését kérve.

Az elhúzódó jogi eljárás mostani, legújabb fordulójában a moszkvai városi bíróság két beadványt is elutasított, köztük azt, amelyik kötelezte volna az ügyészséget a cári család rehabilitációját igazoló dokumentumok kiadására. A Romanovok ügyvédje közölte, hogy a család megfellebbezi az ítéletet.

II. Miklóst bírósági tárgyalás nélkül végezték ki a bolsevikok 1918. július 17-re virradó éjszaka az uráli Jekatyerinburgban. Feleségét, Alekszandrát, négy lányukat és kisfiukat a személyzettel együtt ugyancsak megölték.

A politikai bűnöző vádja évekkel a Szovjetunió széthullása után még mindig érvényben van, miközben az orosz ortodox egyház szentté nyilvánította a kivégzett uralkodót.