Ördögi, de buta terv az elnök holttestének elrablására

Infostart
2007. május 9. 05:05
Egy könyv dolgozza fel Abraham Lincoln volt amerikai elnök holtteste elrablásának tervét. Az esetet sokáig eltitkolták az Egyesült Államokban. Néhány újság publikálta a történetet, de később hamisnak nevezték azt.

Thomas J. Craughwell könyvében feltárja azt az eddig kevéssé ismert történetet, hogyan próbálták elrabolni Abraham Lincoln holttestét a springfieldi temetőből 1876-ban.

Az ötlet egy chicagói bandafőnök, James Kennally fejéből pattant ki, ám a kezdetektől kudarcra volt ítélve, ugyanis a végrehajtáshoz felbérelt kisstílű tolvaj, Lewis Swegles, a titkosszolgálat informátora volt.

A férfi mindenről tájékoztatta a szervezetet, így fordulhatott elő, hogy a szolgálat és a bűnbanda emberei ugyanazon a vonaton utaztak a temetőhöz.

Északra szállították volna

A terv szerint a volt amerikai elnök koporsóját egy tehervagonban északra szállították volna, és 200 ezer dollárért lettek volna hajlandóak visszaszolgáltatni. A titkosszolgálat munkatársai és néhány detektív elrejtőzött a temetőben, és csak Swegles jelére vártak.

A gyanútlan rablók feltörték a mindössze egy lakattal védett sírt, majd felnyitották a koporsót, ám ekkor felbukkantak a titkosszolgálat emberei. A sírrablókat könnyedén elfoghatták volna, ám az egyik nyomozó elsütötte fegyverét, amitől a tolvajok megijedtek, és sikerült elmenekülniük.

Azonban elkövettek egy súlyos hibát: a törzshelyüknek számító kocsmában találkoztak néhány nappal később, így hamar letartóztatták a rablókat.

Az esetet sokáig eltitkolták az Egyesült Államokban. Néhány újság publikálta a történetet, de később hamisnak nevezték azt. Először a sír gondozója írt a kudarcba fulladt rablásról saját könyvében 1890-ben.