Megrendszabályozzák a rendetlen turistákat

Infostart
2007. május 7. 05:44
Illedelmes viselkedésre tanítják a turistákat a velencei Szent Márk téren. Aki ezután le akarja venni a pólóját, pelenkát akar cserélni a kisbabáján vagy megpróbálja eldobni a hamburger papírját, számíthat arra, hogy erre a célra foglalkoztatott "illemőrök" figyelmeztetik majd.

Napóleon "Európa szalonjának" nevezte a velencei Szent Már teret, amely hosszú időn keresztül a világ legnépszerűbb turistalátványossága volt.

Ma azonban neveletlen turistákkal és szeméttel van tele - de már nem sokáig. A velencei hatóságok úgy döntöttek, hogy "illemőröket" rendelnek a térre, akik megrendszabályozzák majd a rendetlen turistákat.

"Hatfős stáb magyarázza majd el a turistáknak, hogy helytelen enni, tábort verni, leheveredni a téren" - mondta a város polgármester-helyettese, Michele Vianello. Megbírságolni azonban nem fogják a rendetlenkedőket.

Velence rajta van az UNESCO világörökségi listáján, ezért is igyekeznek megőrizni a város szépségét és tisztaságát. Korábban már megtiltották a hátizsákos turistáknak, hogy a Szent Márk Bazilika lépcsőin aludjanak, s most az is felmerült, hogy betiltják a téren a gyorséttermeket.