A román kormány hagyja meghalni a rákos betegeket?

Infostart
2007. május 7. 10:19
Rákos betegek tüntetnek hétfőn a román fővárosban a kormány ellen. Azt állítják: a kabinet hátat fordított nekik, és hagyja őket meghalni.

Amellett, hogy Romániában szinte megszüntetik az onkológusok képzését, a kormány megváltoztatta a rákgyógyszerek kiosztási rendszerét is, így a betegek sokkal nehezebben jutnak hozzá a megfelelő kezeléshez és orvosságokhoz, mint korábban.

Romániában több mint 370 ezer diagnosztizált rákos beteg van, hivatalos becslések szerint azonban csupán 76 ezret kezelnek közülük.

Ebben az évben a daganatos betegek kezelésére 336 millió lejt (körülbelül 25 milliárd forint) különített el, ami csupán a töredéke annak, amennyit más uniós tagállamok költenek a problémára.

Magukra hagyták őket?

Az egészségügyi minisztérium épülete elé szervezett hétfői tüntetés szervezői azzal vádolják a kormányt, hogy nem törődik a rákos betegek szenvedésével. Szerintük a miniszterek visszatartják a fejlesztéseket, mert a pácienseket nem tartják gazdasági szempontból hasznosnak.

Az egyik rákellenes szövetségnél elmondták: rengeteg beteg keresi fel őket azzal, hogy képtelen hozzájutni a gyógyszereihez, sokuk nő, mell- vagy valamilyen nőgyógyászati daganattal, akik túl voltak már a műtéten és a sugárterápián, de a kemoterápiát már nem kezdték el náluk.

"Az egész országból hívnak minket. Sokan várólistán vannak, de a rák egy olyan betegség, amelynél egyszerűen nem lehet várni" - mondta a rákellenes szervezet, az Asociata Bolnavilor de Cancer szóvivője.Nem érzik át

"Õ közgazdász, nem orvos. Csak számokat és pénzt lát, nem emberi életeket. A kormányban azt gondolják, hogy a rák egyenlő a halállal. Nem érdekli őket, hogy kezeléssel az emberek csaknem teljes, gazdaságilag is eredményes életet élhetnek" - tette hozzá a szóvivő.

Az aggodalmaik alapja az, hogy szeptemberben a kormány elrendelt egy tiltást, amely szerint az újonnan végzett orvosok nem vehetnek részt abban a kétéves onkológiai képzésben, amelynek elvégzésével a terület specialistáivá válnának.

Nem képeznek onkológusokat

A jövőben az orvosokat mindössze négy hónapig tanítják a rák kezelésének módszereire. A kritikusok szerint ez egyáltalán nem elég. Arra figyelmeztetnek, hogy Románia hamarosan végzetesen leszakadhat a rákkezelésben Európa egészétől.

A kormány a gyógyszerek elosztásának rendszerét is módosította: míg a rákos betegek korábban a kórházi gyógyszertárakban kapták meg az orvosságaikat, addig most az általános patikákba kell menniük a készítményekért.

Ezek a gyógyszertárak azonban nem szívesen tartanak a rákellenes szerekből, mert attól tartanak, hogy az egészségügyi tárca, amely már korábban hatalmas hátralékokat halmozott fel, nem fizeti ki az utánuk járó támogatás összegét.