Összetűzések Sarkozy elnökké választása után

InfoRádió / MTI
2007. május 6. 23:16
Összetűzések törtek ki a párizsi Bastille téren két órával Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt elnökválasztási győzelme után a politikus ellen tüntetők és a rohamrendőrök között.

A legfeljebb néhány száz tüntető - akik közül többen sállal takarták el az arcukat - megdobálta a rohamrendőröket, akik válaszul könnygázgránátokat lőttek ki.

Vasárnap több mint 3000 rendőrt vonultattak fel a Párizs környéki peremvárosokban, ahol 2005 őszén zavargások voltak, és magában a fővárosban, attól tartva, hogy erőszakos események robbanhatnak ki az elnökválasztások második fordulója után.

Összetűzések voltak Nantes-ban és Lyonban is a szélsőbal tüntetők és a rendőrség között. Több száz tüntető gyűlt össze Rennes-ben két és félezer Toulouse-ban.

Francois Hollande, a Szocialista Párt vezetője, Segolene Royal szocialista elnökjelölt élettársa vasárnap késő este "nyugalomra és összetartásra" szólította fel a baloldali szavazókat.

A rendőrség szerint Seine-Saint-Denis-ben, ahol a 2005 őszi zavargások kirobbantak, nyugodt volt a helyzet.

Az észak-franciaországi megyében szórványos incidensekben mindössze öt-hat gépkocsit gyújtottak fel, ami megfelel a szokásos éjszakai átlagnak. A 2005 őszi zavargások során több mint 10 ezer autót és több száz középületet gyújtottak fel Franciaországban.