Turistákat várnak a nukleárisrakéta-bázisra

Infostart
2007. május 4. 04:24
Megnyitották a turisták előtt Kína első atomfegyver-kutató és -gyártó bázisát, amelyet a hatóságok töröltek a titkos objektumok listájáról. A szállodákat már építik, a múzeumban még csak élelmiszerjegyeket állítottak ki.

A Kína északnyugati részén, Csinghaj tartományban található földalatti bázist 1958-ban építették és a nyolcvanas években zárták be. Itt fejlesztették ki a kínai atom- és hidrogénbombát. Kína 1964-ben lett nukleáris hatalom.

"A bázis sok ember számára érdekesség, s ezután bárki a saját szemével láthatja" - mondta Co Hszü-min tartományi hivatalnok, aki szerint a hatóságok fő célja az "atomváros" megnyitásával a kínaiak hazafias érzelmeinek ösztönzése.

Kínában ritkaságnak számít az egykori katonai bázisok megnyitása a nagyközönség előtt. Az államtitok fogalma az országban szélesebb az átlagosnál, a fegyvergyártás és -fejlesztés pedig különösen érzékeny kérdés.

A bázis kilenc méterrel a föld alatt helyezkedik el, és jelenleg teljesen üres. Építettek egy múzeumot is a bázis területén, ott azonban csak régi gépeket, az egykor itt dolgozók ruháit és élelmiszerjegyeket állítanak ki.

Már megkezdték szállodák és éttermek építését is, számítva a turisták rohamára.