Hiány az oroszul beszélő traktorvezetőkből

Infostart
2007. május 3. 11:29
Az Európai Unió régi tagállamai közül kilencben vállalhatnak a magyarok szabadon munkát. Németország, Ausztria, Dánia, Franciaország, Belgium és Luxemburg továbbra is korlátozásokat tart életben. Az új tagállamokban pedig szintén szabad a munkavállalás.

Nem egész egymillió betöltetlen munkahely várja a dolgozni vágyókat az Európai Unióban. Ez a szám a hivatalosan is meghirdetett lehetőségeket jelenti.

Litvániában például oroszul beszélő traktorvezetőt keresnek havi nettó 290 euróért, azaz mintegy 72 ezer forintért. Szlovéniában kamionsofőröket várnak havi minimum nettó 1.400 euróért, azaz mintegy 350 ezer forintért, és a munkáltató még a lakhatási költségekhez is hozzájárul.

Spanyolországban havi 1.400 euróért liftszerelőt keresnek, Görögországban pedig felszolgálókat várnak, napi bruttó 34 euróért. Az említett országokban a magyar állampolgárok hivatalosan munkavállalási engedély nélkül helyezkedhetnek el.

Németországban, Ausztriában és Dániában is számos munkahely várja a jelentkezőket, igaz ezekben az országokban csak engedéllyel vállalhatnak munkát a magyarok.

A foglalkoztatási és szociális hivatal nemzetközi és migrációs főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: tőlünk a legtöbben Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban és Ausztriában helyezkednek el.

Kovács Géza hozzátette: Magyarországra nem sokan jönnek dolgozni a régi tagállamok közül.

Az új tagállamok közül Málta és Ciprus iránt érdeklődnek a leginkább a magyarok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást