Hadat üzentek nyakkendőnek

Infostart
2007. április 29. 19:17
Iránban megtiltották a borbélyoknak, hogy megborotválják azokat a vendégeket, akik nyakkendőt viselnek. Aki nem tartja be az új szabályt, annak bezárhatják az üzletét.

Az iráni erkölcsrendőrség ezúttal a nyakkendőnek és a csokornyakkendőnek üzent hadat.

A nyakkendőviselést az iszlám forradalom győzelme után a nyugati dekadencia szimbólumának tekintették, de az utóbbi időben már nem üldözték a viselőit. A divatrendőrök elsősorban azt figyelték, hogy a nők az iszlám előírásainak megfelelően öltözzenek.

Most viszont ismét szigorúan fellépnek a nyugati divat szerint öltöző férfiakkal szemben is. Az Etemad című lap számolt be arról, hogy az erkölcsrendőrség körlevelet küldött a borbélyoknak és hajszalonoknak, amelynek értelmében nem szolgálhatnak ki nyakkendőt viselő férfit. Ellenkező esetben számolniuk kell üzletük bezárásával.

A rendőrség azt is megtiltotta, hogy a férfiak arcfestéket használjanak - ez egyébként kizárólag esküvő alkalmával szokás.

A BBC beszámolója szerint előfordult, hogy valakit figyelmeztettek az utcán: ne hordjon rövid ujjú inget, a hegyesre zselézett hajú fiatal férfiaknak pedig erőszakkal leborotválták a hajuk egy részét, így kénytelenek voltak "tisztességes" frizurát csináltatni.