Egyre élesedik az orosz-amerikai ellentét

InfoRádió / MTI
2007. április 26. 19:52
Szerződésben vállalt kötelezettségei betartására szólította fel Oroszországot az amerikai külügyminiszter, miután az orosz elnök az 1990-es, a hagyományos fegyveres erők korlátozásáról szóló szerződés végrehajtásának felfüggesztéséről beszélt.

Condoleezza Rice azután figyelmeztette Oroszországot, hogy az orosz államfő azt mondta: felfüggesztik az európai hagyományos fegyveres erők korlátozásáról 1990-ben kötött szerződés végrehajtását.

Vlagyimir Putyin ezt főként az amerikai rakétavédelmi rendszer tervezett, kelet-európai telepítésével indokolta.

A bejelentéssel összefüggésben a NATO is magyarázatot várt Oroszországtól. Jaap de Hoop Scheffer, az észak-atlanti szövetség főtitkára Oslóban hangsúlyozta: azt várja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter magyarázatot ad az intézkedésre a NATO-tagállamok külügyi vezetői és moszkvai kollégájuk találkozóján.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a moratórium addig marad érvényben amíg valamennyi NATO-tagállam ratifikálja a dokumentumot. Jaap de Hoop Scheffer erre reagálva közölte: a tagországok csak akkor hagyják jóvá a szerződés módosított változatát, ha Oroszország teljesítette vállalt kötelezettségeit.

A NATO és Oroszország csütörtök este Oslóban megkezdődött tanácskozásának fő témája az európai hagyományos fegyverzetre vonatkozó szerződés, valamint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítése.