Összetekeredő színes spagettik az új térképen

Infostart
2007. április 24. 12:02
Átrajzolták Madrid közlekedési térképét, ugyanis a metróhálózat többszöri meghosszabbítása miatti folyamatos hozzátoldások áttekinthetetlenné tették az eredetit. Az újítást a spanyol főváros lakói nem fogadták kitörő örömmel.

A madridi metróhálózat térképe a londoni alapján készült, amely nem veszi figyelembe a város földrajzi jellemzőit, hanem az áttekinthetőségre helyezi a hangsúlyt.

Mivel a spanyol főváros közlekedési hálózatát az eredeti térkép elkészülte óta minden irányban meghosszabbították, és a következő hónapban is nyolcvan új állomást tervez átadni a madridi tartományi kormány, az ábra immár használhatatlan.

Eddig rendszerint az eredeti térképet egészítették ki hozzátoldásokkal, de ezek inkább buboréknak tűnnek a rajzon, és sok gondot okoznak a turistáknak az eligazodásban.

Az új térképet egy reklámok és CD-borítók tervezésével foglalkozó grafikus, Rafa Sanudo készítette, és merőben eltér a korábbi verziótól.

Több metróvonal 90 fokkal elfordítva látható a térképen, míg a kapcsolódási pontok a korábbival ellentétes irányba kerültek.

Ugyan könnyebb eligazodni az újjávarázsolt térképen, de a madridiak többsége mégis felháborodott, hogy megkérdezésük nélkül készült el a módosítás.

"Szükségtelen és buta a változtatás, a régi térkép sokkal valósághűbb volt" - mondta egyikük.

A készítő, Rafa Sanudo megvédte munkáját. Mint mondta, a régi térkép tele volt hibákkal, de mivel az emberek megszokták, nem tűnt fel nekik.

A világ leghosszabb metróhálózatai:
New York468 állomás370 km
Párizs297 állomás211 km
London237 állomás392 km
Mexikóváros175 állomás177 km
Tokió168 állomás183 km
Peking70 állomás114 km