Teljes riadókészültség Izraelben

InfoRádió / MTI
2007. április 23. 09:10
A legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezték hétfőn az izraeli biztonsági erőket a zsidó állam megalapításának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek miatt.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert kiújultak a fenyegetések annak kapcsán, hogy a zsidó állam megalapításának 59. évfordulóján megemlékezik a harcban elesett izraeli katonákra.

A hadsereg szóvivője bejelentette: a palesztin területeket szombat éjféltől kezdődően hétfő estig biztonsági zárlattal vették körül.

Korábban katonai erő alkalmazásával fenyegette meg az izraeli hadsereg a palesztinokat, ha szélsőségesei 48 órán belül nem hagynak fel az izraeli területek elleni támadásokkal.

A figyelmeztetést tartalmazó, arab nyelvű tájékoztatókat helikopterekről szórták szét a térségben azután, hogy a hét végén ismét kiújultak a harcok az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek között a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

Ennek hatására újabb Izrael-ellenes támadásokra szólította fel a palesztinokat a Hamász radikális szervezet.

Izrael vasárnap estétől hétfő estéig arra a 22 ezer katonájára emlékezik, aki harcban vagy terrortámadásban halt meg 1948 óta.

Hétfő estétől kedd esti tartatnak az államalapítás évfordulójának ünnepségei.