Szégyenben élnek a virginiai lövöldöző rokonai

Infostart
2007. április 23. 18:19
Rokonai nem értik, hogyan jutott el tettéig a virginiai egyetem campusán lövöldöző Cso Szung Huj. A Dél-Koreában élő családtagok szerint a fiú szüleinek nem szabadna visszatérniük szülőhazájukba.

Kim Jang Szun először nem ismert rá unokaöccsére, amikor a televízióban bemutatták a 23 éves Cso Szung Huj képét, azét a fiúét, aki 32 embert ölt meg a virginiai műszaki egyetemen.

A 85 éves idős nő abban reménykedett, hogy a fiú talán nem is dél-koreai. Néhány órával később öccse, a 82 éves Kim Jang Szik közölte nővérével: a fiatalember a honfitársuk, sőt, a rokonuk.

"Képtelen vagyok leírni, mit éreztem akkor" - emlékezett vissza Kim Jang Szun, amikor rájött, hogy nagyon is jól ismeri a fiút, bár utoljára 1992-ben, nyolc évesen látta, mielőtt szüleivel az Egyesült Államokba költözött volna.

Autista volt


Az elmúlt tizenöt évben a család nem tért vissza Dél-Koreába, Cso Szung Huj szülei azonban az ünnepek idején mindig felhívták az idős testvérpárt.

Kim Jang Szun elmondta: az asszony a legutóbbi újévi telefonbeszélgetésük során elpanaszolta, hogy a fiánál autizmust állapítottak meg az orvosok.

"A doktorok azt mondták, hogy Szung Huj beteg, és nagyon aggódott miatta" - mondta Kim.Azt remélték, elmúlik

Kim Jang Szun már korábban tapasztalta, hogy a Cso Szung Huj zárkózott gyerek, de azzal nyugtatta a fiú anyját, hogy, ha eljön az ideje, biztosan megnyílik.

"Azt mondtam neki, a fiú csak szégyellős és csendes személyiség" - mondta az idős nő, de hozzátette: családja többi tagja nem volt ilyen bizakodó. Õk Cso Szung Huj zárkózottsága mögött a kialakulóban lévő mentális problémák jeleit vélték felfedezni.

Akkoriban a később sokszoros gyilkossá vált fiú családja egy rideg, kétszobás alagsori lakásban tengette életét Szöul tőszomszédságában: használt könyvekkel kereskedtek. Az akkor már az Egyesült Államokban élő rokonaik hívták őket Amerikába.

A Dél-Koreában maradt családtagok egyszerűen nem értik, hogyan történhetett meg a vérengzés.

"A családunkban a gyerekek nem sértik meg a szüleiket. Nem tudom, hogy tehette ezt velük. Mélyen együttérzek az áldozatok családjával" - mondta a Time-nak Kim Jang Szun, aki szerint Szung Huj szüleinek nem kéne visszatérniük Dél-Koreába.

Nem kérnek belőlük


"Nem lenne könnyű dolguk, mert ez egy kis ország, és a koreaiak nagyon pletykásak. Nem engednénk vissza őket, megpróbálnák megakadályozni, ha mégis megkísérelnék" - közölte az idős nő.

Bár családjukat nem zaklatják, nem is vigasztalják nagyon az ismerősök.

"Nem akartuk, hogy megtudják, de egy idő után rájöttek. Miután ennyi embert megölt, jó, hogy öngyilkos lett" - közölte Kim Jang Szun.