A kapitalista Manhattan Londont majmolja

Infostart
2007. április 23. 09:53
Manhattan Londont másolja: a legforgalmasabb területen díjat szednek az autósoktól.

Az ötletet a Föld Napján jelentette be New York polgármestere. Michael Bloomberg azt mondta: itt az idő, hogy ne csak beszéljenek a klímaváltozásról, hanem tegyenek is valamint ellene.

Londonban évekkel ezelőtt vezették be azt a rendelkezést, hogy belépődíjat kell fizetniük azoknak, akik autóval akarnak bemenni a  belvárosba. Kezdetben 5 fontot, azaz csaknem 2 ezer forintnak megfelelő összeget kértek, ma azonban már 8 fontba kerül a belépés.

New Yorkban a tervek szerint 8 dollárba kerülne a behajtás, ez 1.600 forintnak felel meg.

Az ötletet Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója vázolta, aki szerint a keleti parti város úttörő lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Sőt, miközben vázolták a terveket, egy videobejátszáson Tony Blair brit miniszterelnök üzenetét is megismerhették az érdeklődők, aki szintén úgy gondolja, hogy New York sokat tehet a klímaváltozás elleni harcban.

Bloomberg terve szerint a városrészbe több lakóházat kellene építeni, sőt, azt is tervezi, hogy Manhattanben 250 ezer fát is elültetnek. Csökkenteni akarják a levegő szennyezettségét, és fejleszteni a tömegközlekedést.

A polgármester semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy ha gazdasági eszközökkel próbál hatni az emberek viselkedésére.

Egy rádióreklámban hangsúlyozta: az Egyesült Államok erre az elvre épült, ezt hívják úgy, hogy kapitalizmus.