Nyolc százalékpont lenne Sarkozy előnye

InfoRádió / MTI
2007. április 22. 22:58
Nicolas Sarkozy konzervatív jelöltet 54 százalékkal választanák a franciák államfőnek, ha most lenne az elnökválasztás második fordulója, Ségolene Royal szocialista jelölt a szavaztok 46 százalékát kapná meg - derül ki az IPSOS közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelyet a France 2 francia közszolgálati televízióban ismertettek az elnökválasztás első fordulójának becsült eredményei után.

A telefonos közvélemény-kutatás szerint a május 6-i második fordulóban a centrista Francois Bayroura leadott szavazatok megoszlanának Sarkozy és Royal között, míg a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Penre szavazók több mint 75 százaléka Sarkozyre voksolna.

Ez utóbbi eredmény különösen érdekes a pártvezér lányának - a Nemzeti Front helyettes vezetőjének -, Marine Le Pennek a vasárnapi nyilatkozata fényében, amely szerint apja választói "senkinek sem adják el magukat". Maga a pártvezér azt mondta, május 1-jén ad iránymutatást arra nézve, a rá szavazók - bő 11 százalék - mit tegyenek a második fordulóban.

Herve Morin, Bayrou pártjának, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) pártnak a frakcióvezetője a szavazók útbaigazításáról úgy nyilatkozott, hogy a liberális pártvezető előbb a következő napokban "meghallgatja, mit mondanak a második körbe bejutott jelöltek".

A válaszadók tizennégy százaléka nem volt hajlandó elárulni az IPSOS közvélemény-kutatóinak, melyik jelöltre szavaz a második fordulóban.