Le Pen: Tévedtem

InfoRádió / MTI
2007. április 22. 21:39
Csalódottan nyilatkozott vasárnap, a francia elnökválasztás első fordulójának napján Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali politikus, a Nemzeti Front elnökjelöltje, aki az eddigi adatok szerint a negyedik helyre szorult a voksoláson.

Le Pen a szavazatok 11-12 százalékát szerezheti meg, s ezzel nem jutott be a május 6-i második fordulóba, ahol Nicolas Sarkozy, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) konzervatív párt jelöltje, és Ségolene Royal szocialista jelölt fog megmérkőzni egymással.

"Azt hittem, a franciák elégedetlenek azzal a ténnyel, hogy hétmillió szegény munkavállaló van az országban, hogy a kereskedelmi egyenlegünk deficites, hogy több mint 2500 milliárd eurónyi adósságunk van. Nos, tévedtem. A franciák nagyon boldogok. Ezt bizonyítja, hogy éppen újraválasztották azokat a pártokat, amelyek eddig is hatalmon voltak, s amelyek felelősek Franciaország helyzetéért. Attól tartok, ez az eufória nem fog hosszú ideig tartani" - mondta a szélsőjobboldali pártvezér a TF1 francia tévécsatornának adott inetrjúban.

A francia elnökválasztás várható következményeiről megkérdezett pénzügyi elemzők közben azt mondták, a tőzsde valószínűleg erősödéssel reagál az első forduló eredményére, miután az megfelel az előrejelzéseknek, a szakértők ugyanakkor rámutattak: a fúziók és a beszerzési aktivitás sokkal lényegesebb tényezők, mint a választási eredmények, az elnökválasztás hatását ezen kívül az is gyengíti, hogy a legtöbb francia vállalat bevételének jelentős hányada Franciaországon kívülről származik.