Fókavadászok a jég csapdájában

Infostart
2007. április 19. 13:58
Kanada keleti partjainál a parti őrség próbálja kimenteni azokat a fókavadászokat, akik hajóikkal a jég fogságába kerültek.

Az Újfundland térségében rekedt hajók egy része megsérült, vagy süllyed, az egyik hajó utasai pedig arra kényszerültek, hogy elhagyják a fedélzetet.

A rendkívüli időjárás és a szél gátolja a csaknem 100 hajó haladását, amelyek közül több fedélzetén már elfogyott az élelmiszer és az üzemanyag.

A hajósok közül többen azt mondták, hogy még soha nem kerültek ilyen szélsőséges körülmények közé. A szél ugyanis azokra a vizekre is jégtáblákat sodort, ahol ezek általában nem akadályozzák a haladást. Az időjárás várhatóan nem változik a következő napokban sem.

A fókavadászok minden évben egy meghatározott kvóta szerint vadászhatnak, ebben az évben 270 ezer állatot ölhetnek le. Az állatokat főleg Oroszországban, Kínában és Norvégiában tudják értékesíteni, ahol bundájukat a divatcégek vásárolják meg.

A vadászat ellen minden évben igen sokan tiltakoznak, köztük hírességek is. A kanadaiak szerint azonban vadászatuk szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák az állatok elszaporodását.