Három év börtön a holokauszt tagadóinak

Infostart
2007. április 18. 12:24
Hatéves vita után az EU tagállamok hamarosan elfogadhatják a közös rasszizmus-ellenes törvényt, amely három évig terjedő börtönnel büntetné a faji izgatást és a népirtás, például a holokauszt, valamint a háborús és emberiesség elleni bűnök tagadását

Egy brüsszeli diplomata megerősítette az EUobservernek, hogy a törvénytervezetre már csütörtöki ülésükön áldásukat adhatják az EU igazságügyi és belügyminiszterei.

A végső szövegtervezet szerint egytől három évig terjedő börtönre számíthatnak azok, akik nyilvánosan erőszakra vagy gyűlöletre uszítanak faji, vallási, nemzeti vagy nemzetiségi alapon, illetve "nyilvánosan megbocsátják, tagadják vagy lebecsülik a fajirtást, az emberiesség elleni és háborús bűnöket", amelyeket a nemzetközi büntetőbíróságok határoznak meg.

Ennek a kitételnek azért van jelentősége, mert így nem tartozik a büntetendő cselekmények közé például örmény népirtás tagadása. Az Ottomán Birodalomban 1915-ben nagy számú örményt gyilkoltak meg, de Törökország tagadja, hogy ez népirtás lett volna.

A törvény elfogadását azonban megakadályozhatja Lengyelország és a balti államok törekvése, hogy az egykori Szovjetunió sztálinista rezsimje által elkövetett bűntetteket is vonják annak hatálya alá. Ezt az EU-ban nagyon sokan ellenzik, mondta el egy német diplomata a lengyel Rzeczpospolita című napilapnak.