"Az egyetemi vezetők kezéhez vér tapad"

Infostart
2007. április 18. 08:37
A virginiai kormányzó ígéretet tett arra, hogy független csoport vizsgálja majd meg, helyesen jártak-e el annak a műszaki egyetemnek a vezetői, amelynek campusát nem zárták le rögtön, amikor valószínűleg a legkevesebb 30 ember haláláért felelős dél-koreai férfi lövöldözni kezdett az egyik kollégiumban.

A virginiai állami műszaki egyetem vezetését éles kritikák érték: sokak szerint az illetékesek nem tettek eleget azért, hogy megvédjék a hallgatókat.

A rendőrség éppen az első gyilkosságok helyszínét vizsgálta, amikor kitört a második lövöldözés a campus túlsó végén. Az intézményt nem zárták le, és a diákokat is csak késve figyelmeztették a veszélyre.

Virginia állam kormányzója, Tim Kaine kedden kijelentette: független csapat vizsgálja meg, hogy helyesen döntöttek-e a hatóságok.

Van felelős?

"Szerintem az egyetemi vezetők kezéhez vér tapad, amiért alig tettek valamit az első eset után" - vélte az iskola egyik hallgatója, Billy Bason.

Az intézmény irányítói úgy vélik: mindent elkövettek, amit az adott körülmények között megtehettek. Nem volt okuk azt feltételezni, hogy újabb vérengzés készül.

A rendőrök szerint szinte biztos, hogy mindkét merényletet az egyetem 23 éves dél-koreai hallgatója, a csoporttársai és tanárai szerint csendes, magának való Cso Szung-Huj követte el.

Valószínű, hogy a vérengzések első áldozata a fiú volt barátnője. Egyes források szerint a Cso Szung-Huj üzenetet is hagyott kollégiumi szobájában azzal a szöveggel: "Te kényszerítettél, hogy ezt tegyem."Az elnök is gyászol

A 32 halálos áldozat emlékére kedd este megemlékezést tartottak a virginiai egyetem területén. Az eseményen részt vett George Bush, az Egyesült Államok elnöke is.

"Remélem tudják, hogy ezekben a gyötrelmes időkben országszerte önökre gondolnak az emberek és azt kérik Istentől, hogy adjon megnyugvást minden érintettnek" - mondta az elnök.

Intelligens, de nyugtalanító diák volt

Időközben tanárai is nyilatkoztak a gyilkosról. A virginiai egyetem angol tanszékének korábbi vezetője, Lucinda Roy szerint Cso dühe érzékelhető volt, meglehetősen felkavaró szövegeket írt.

A hallgató nem tett semmit, amiért meg kellett volna büntetni, Lucinda Roy azonban mégis úgy döntött, kiveszi a dél-koreai fiút arról a drámaíró kurzusról, ahová járt. A későbbi lövöldöző ugyanis olyan írásokat adott be az órákon, amelyekben egyes karakterei bosszúból gyilkosságokat akartak elkövetni.

Az angol tanszék vezetője elmondta: világossá tette a fiú számára, hogy más hangnemben kell írnia, és unszolta, hogy járjon tanácsadásra. Cso Szung-Huj végül ráunt a dologra, és azt hazudta Lucinda Roynak, hogy beíratkozott egyre.

A tanár szerint a fiú intelligens tanuló volt, de diáktársait és tanárait nyugtalanította a jelenléte.