Elhalasztották Charles Simonyi visszatérését

InfoRádió / MTI
2007. április 17. 13:14
Egy nappal elhalasztották Charles Simonyi űrturista és két profi űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria visszatérését, mert áradások miatt módosítani kellett Szojuz-kapszulájuk kazahsztáni leszállásának helyszínét.

Az orosz állami bizottság új dátumot jelölt ki a Szojuz TMA-9 űrhajó visszatérésére. A leszállást szombatra, közép-európai idő szerint fél háromra tűzte ki a kazahsztáni Dzsezkazgantól 135 kilométernyire északra - mondta az orosz légi navigációs felügyelet szóvivője.

Eddig úgy tervezték, hogy a Szojuz TMA-9 pénteken válik el a Nemzetközi Űrállomástól és még ugyanaznap a szintén kazahsztáni Arkalik város térségében száll le.

Az orosz kutató-mentők azonban változtatást kértek, mert a kijelölt leszállási körzetet berepülve úgy találták, hogy Arkalik környékén túl sok olvadékvíz gyűlt össze, ami megnehezítheti a munkájukat.

Az esetleges kutatást-mentést amúgy is bonyolíthatja, hogy a Szojuz leszálló egysége ezúttal alkonyat előtt landol majd a kazahsztáni sztyeppén, nem pedig hajnal előtt, mint általában. Ha a Szojuzt nem vennék észre a levegőben, akkor a leszálló egységet sötétben kellene keresni, ami az olvadékvízzel elöntött terepen sokáig elhúzódhat.