Atomerőmű építésére írt ki pályázatot Irán

InfoRádió / MTI
2007. április 15. 12:23
Irán pályázatot írt ki két újabb atomerőmű építésére - jelentette be a teheráni atomenergia-hivatal illetékese. A tervek szerint az új létesítmények is Busehrben épülnek fel, ahol orosz szakemberek részvételével már megkezdték Irán első atomerőművének építését.

A három erőmű összesen 2000-3200 megawatt áramot tud majd előállítani. Egy-egy beruházás várható költsége másfél milliárd dollár, az erőművek felépítése becslések szerint 9-11 évet vesz igénybe.

Az illetékes elmondta: fűtőanyagot részben helyben állítják elő, részben külföldről szállítják majd a létesítményekbe.

Az orosz segítséggel épülő busehri atomerőművet eredetileg már szeptemberben be kellene kapcsolni az energiahálózatba, a fizetések körüli nézeteltérések miatt azonban ezt a határidőt nem tudják tartani.

Az Egyesült Államok továbbra is azzal vádolja Teheránt, hogy atombomba előállítására törekszik, Teherán azonban azt állítja: nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 24-én egyhangúlag döntött az Irán elleni büntető intézkedések szigorításáról, amiért nem függesztette fel urándúsító tevékenységét.