Az alkotmánybíróság döntésére várnak Kijevben

Infostart
2007. április 13. 10:35
Az ukrán kormányfő, Viktor Janukovics megígérte, hogy elfogadja az alkotmánybíróság döntését, ha a testület jogosnak találja a rendkívüli választások kiírását. Viktor Juscsenko államfő eközben zsarolásnak nevezte azt a követelést, hogy a parlamentivel egy időben előrehozott elnökválasztást is tartsanak. A tüntetések változatlanul folytatódnak az ukrán fővárosban.

Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök nyilvánosan megígérte, hogy hajlandó lesz elfogadni az alkotmánybíróság döntését a rendkívüli parlamenti választásokról, bárhogy is döntsön a testület.

Vagyis ha az alkotmánybíróság szerint az elnök jogosan oszlatta fel a parlamentet, Janukovics belemegy a rendkívüli választások megtartásába. Ezzel rendeződhet a válság Ukrajnában.

Eközben az ukrán elnök, Viktor Juscsenko államfői jogkörével élve leállította a parlament azon döntésének végrehajtását, amellyel a törvényhozás letiltotta az előrehozott parlamenti választás finanszírozását.

Viktor Juscsenko zsarolásnak nevezte azt a követelést, hogy a parlamentivel egyszerre előrehozott elnökválasztást is tartsanak. Ezt az ötletet legutóbb a házelnök vetette fel, arra hivatkozva, hogy amennyiben alkotmányellenesnek találtatik az államfői döntés a parlament feloszlatásáról, előrehozott elnökválasztást is kell tartani.

Az államfő leszögezte: parlamenti választások lesznek, elnöki viszont nem. Juscsenko cáfolta, hogy a haderőket készültségbe helyezték volna. A választás dátumában rugalmas, és nem ragaszkodik május 27-hez, ha több időt kérnek a pártok a kampányra.

Több ukrán tévétársaság úgy döntött, hogy pénteken "politikusmentes" napot tartanak, ami azt jelenti, hogy az eseményekről tudósítanak, de politikusokat nem szólaltatnak meg, így megpróbálva kompromisszumra bírni a politikai vezetőket.

Továbbra is folynak a tüntetések Kijevben: a legutóbbi rendőrségi becslés szerint szerdán 30-50 ezren demonstráltak, és csütörtökön is több tízezren lehettek az utcákon. Összetűzésekről nem érkezett hír, bár esténként sok az ittas ember a tüntetők között, ami kimondottan zavarja a Kijevben lakókat, akiknek már elegük van a demonstrációkból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást