Kis híján lelőttek egy utasszállító repülőt

InfoRádió / MTI
2007. április 12. 13:03
Izraeli sajtóértesülés szerint csaknem lelőtt egy amerikai utasszállító gépet szerdán a zsidó állam légiereje. A beszámolók szerint a gép nem lépett kapcsolatba az izraeli földi irányítókkal, és az ország légteréhez közeledve nem teljesítette a nemzetközi előírásokat.

A Continental Airlines amerikai légitársaság 251 utast szállító járatát két izraeli F-15-ös és két F-16-os vadászgép vette üldözőbe, amikor a civil repülő már 8 kilométer mélyen behatolt az izraeli légtérbe.

A Jerusalem Post az izraeli légierő egyik magas rangú tisztjére hivatkozva azt írta: a Boeing 777-es típusú gép pilótája Izraeltől 325 kilométerre még kapcsolatba lépett a Ben Gurion repülőtérrel, majd a kapcsolat megszakadt.

Teljes riadókészültséget rendeltek el, és a vadászgépek parancsot kaptak az ellenőrzésre, amikor a járat 68 kilométerre - öt percnyi repülési időre - megközelítette Izraelt. A gép - miután a kommunikációs zavar elmúlt - sértetlenül leszállt Tel-Avivban.

Az izraeli légierő 1973 februárjában lelőtt egy líbiai gépet a Sínai-félsziget felett, miután a gép nem vette fel a kapcsolatot a földi irányítókkal. A 113 utas közül 108 meghalt.