Határátkelők forgalmát bénították meg az osztrák környezetvédők

Infostart
2007. április 12. 13:11
Osztrák környezetvédők újabb tüntetést szerveztek a Dél-Csehországban lévő temelini atomerőmű ellen. Az aktivisták rövid időre megbénították hét osztrák-cseh határátkelő forgalmát.

Az Atomstop nevű osztrák környezetvédelmi szervezet lankadatlanul folytatja harcát a temelini atomerőmű ellen. Legutóbb hét forgalmas közúti határátkelőt blokkoltak a tüntetők, és ezzel jelentős fennakadást okoztak a forgalomban.

Az osztrák aktivisták elégedetlenek a prágai kormány és az osztrák kabinet közötti konzultációk eredményeivel, továbbra is azt állítják, hogy az osztrák határhoz közel fekvő atomerőmű nem felel meg a biztonsági követelményeknek, és ezért be kell zárni.

A csehek határozottan visszautasítják az osztrák követeléseket. A két orosz gyártmányú, egyenként ezer megawattos turbinával felszerelt, de korszerű amerikai biztonsági berendezésekkel ellátott atomerőmű már évek óta éles viták tárgya Csehország és Ausztria között.

Az osztrákok szerint az erőmű nem biztonságos, s ezért a környezetvédő szervezetek kezdettől fogva a bezárását követelik. A környezetvédők már jó ideje a forgalom akadályozásával akarják rábírni a bécsi kormány, hogy forduljon nemzetközi bírósághoz a temelini atomerőmű ügyében.

A csehek európai szakértői fórumok állásfoglalásaira hivatkozva viszont azt állítják, hogy Európa egyik legbiztonságosabb és legkorszerűbb atomerőművéről van szó. Ennek ellenére a múltban több kisebb üzemzavar is történt, legutóbb a radioaktív víz szivárgása okozott gondokat.

A viszonylag gyakori balesetek azonban nem súlyosak, s a cseh szakemberek szerint még egyszer sem okoztak környezetszennyezést. Az osztrákok szerint viszont csak idő kérdése, mikor következik be a beláthatatlan következményekkel járó katasztrófa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást