Ahol minden második gyereket szexuálisan bántalmaznak

Infostart
2007. április 10. 13:29
Az indiai gyerekek kétharmadát fizikailag, felét szexuálisan bántalmazzák - derült ki az első hivatalos felmérésből. Mivel az országban él a világ kiskorú népességének egyötöde, több százmillió gyermekről van szó.

Indiában hagyományosan nem beszélnek a gyermekek fizikai és szexuális bántalmazásáról, így különösen nagy jelentősége van, hogy a kormányzat most először készíttetett jelentést a helyzetről. A vizsgálatot a 28 államból 13-ban végezték tizenötezer kiskorú bevonásával.

Kiderült, hogy a közvélekedéssel ellentétben a kisfiúk legalább annyira, ha nem jobban veszélyeztetettek, mint a lányok. Az erőszaktevők többsége itt is a gondviselők - szülők, rokonok és tanárok - közül kerül ki.

A legaggasztóbb adat, hogy az erőszakról az esetek 70 százalékában a gyerekek senkinek nem beszélnek. A titoktartási kötelezettség érzése annyira erős, hogy a megkérdezett fiatalkorúak fele nem is akarja, hogy a bántalmazás híre kikerüljön a családból. Azt is mindössze 17 százalékuk szeretné, hogy az erőszaktevőt szigorúan megbüntessék.

Írott malaszt marad a törvény


Indiában él a világ kiskorú népességének 19 százaléka. Az ország lakóinak több mint egyharmada - 440 millió fő - 18 éven aluli, akiknek legalább negyven százaléka fokozott védelemre szorulna.

Több millió gyermek már egészen fiatal korától dolgozni kényszerül, elsősorban veszélyes munkahelyeken, háztartási alkalmazottként , illetve családi vállalkozásokban, ahol különösen ki vannak téve az erőszaknak.

A kormány tavaly tiltotta meg a 14 éven aluliak foglalkoztatását éttermekben és háztartási alkalmazottként, de ezt a törvényt - akárcsak az ország által aláírt nemzetközi gyermekvédelmi jogszabályokat - csak nagyon esetlegesen tartják be.